“Jag behövde en kraftig vagn som klarar en och annan smäll”

den 23 januari 2023

“Jag behövde en kraftig vagn som klarar en och annan smäll”

På Björkarps gård i Skåne bor Markus Ragnarsson tillsammans med sin sambo Anki. Markus arbetar på Skogsvårdsbolaget och är områdeschef för manuella tjänster inom skogsbruket medan Anki arbetar på Postnord. Under sin fritid spenderar paret större delen av sin tid på gården med skogs- och lantbruk. De har även skapat Instagramkontot @Bjorkarpsgard där de med glimten i ögat delar med sig av livet på landet med humoristiska klipp, men även lärorika inslag. Vi har intervjuat Markus som berättar mer om gården, skogsbruket och sin skogsvagn från Vreten.

Intresset för skogen har gått i arv i flera generationer

Björkarpsgården har funnits sedan 1600-talet och är en skog- och jordbruksfastighet med 180 hektar mark, varav 136 är skog, resten används till spannmålsodling. Markus berättar att han är den 8:e generationen far till son som bor på gården. Därför har skogsbruket alltid varit en stor del av hans liv.

– Redan när jag var 7-8 år hjälpte jag och min bror vår far ute i skogen med att brossla virke. Senare vid 15 års ålder började jag även arbeta med motorsåg. Min pappa var lantbrukare på heltid så familjen har spenderat mycket tid tillsammans ute i skogen, förklarar Markus.

Skogsbruket har både för- och nackdelar

Markus berättar att det finns många saker som han gillar med livet på landet. Inom lantbruket tycker han att det roligaste är att följa växtsäsongen. Inom skogen är det att få se resultatet efter utförda åtgärder.

– Vår skog har mycket bok som vi hugger manuellt på egen hand. Jag tycker det är roligt att se resultatet när vi genomfört röjning och gallringar.

Samtidigt förklarar Markus att även om det finns mycket positivt med lantbruket så kantas det också av utmaningar. Det som påverkar mest är de ökade priserna inom flera områden som exempelvis insatsvaror och drivmedel. 

Kraftigare konstruktion och mer styrka

Behovet för en skogsvagn uppstod när hans gamla hade gjort sitt. När det var dags att välja en ny var det viktigt att den klarar av de utmaningar som Markus ställs inför i sin skog. Med tanke på att den innehåller mycket bok är det många tunga bitar som ska lyftas. Markus berättar även att det ibland händer att boken, som blir väldigt hal när den är blöt, glider ur gripen vilket gör att han behöver en kraftig vagn som klarar av en och annan smäll.

– Jag valde en Vreten 1000 med stora 500-hjul och en 65-40 kran. Jag tycker att vagnen har en kraftig konstruktion som tål arbetet. Framförallt är den väldigt stark och vikten är aldrig något problem för mig när jag ska lyfta. En annan fördel är att den är mångfunktionell och att det går att förlänga vagnen när jag exempelvis behöver köra ris.

Skulle du rekommendera vidare Vreten 1000?

– Jag är väldigt nöjd med skogskärran och har haft den i 1,5 år nu. Den underlättar mitt arbete och passar väldigt bra för mina arbetsuppgifter som huvudsakligen består av gallring. Jag rekommenderar varmt vidare Vreten 1000, avslutar Markus.

Vi säger stort tack till Markus för att du tog dig tiden att berätta mer om din upplevelse av din skogsvagn från Vreten.

Är du som läsare intresserad av att veta mer om Vreten 1000? Klicka här för att läsa mer eller välkommen att kontakta oss.