En rejäl sladd för allmänna och privata vägar

den 13 april 2023


En rejäl sladd för allmänna och privata vägar

Boo Egendom är en fideikommiss centralt beläget mellan Örebro och Norrköping. Godset är en av Sveriges största privatägda egendomar och drivs idag av vd Carl-Fredrik Hamilton. För att hålla vägarna på de drygt 15 000 hektaren i gott skick använder lantbruksansvarige Peter Aronsson en Vreten V4-240.

På egendomen bedrivs aktivt skogsbruk, jordbruk samt jakt- & fiskeförvaltning. Skogen omfattar cirka 11 600 hektar produktiv skogsmark och jordbruk med odling på cirka 750 hektar. För gäster välkomnas bland annat jaktlag för dovhjortsjakt, fiskeintresserade för sportfiske samt konferenser för afternoon tea.

Peter Aronsson som sedan sju år tillbaka har hand om lantbruksavdelningen på Boo Egendom är också ansvarig för vägunderhållet.

– Vi har cirka 15 kilometer av allmän väg samt 15-20 mil av privata vägar att underhålla, varav en hel del skogsvägar. När jag började fanns en gammal Vreten V4 vägsladd på plats som var köpt runt år 2000. Den hade efter sina 20 år börjat bli sliten i hjulupphängningen. För 3-4 år sedan beslutade vi att det var dags för en ny, vilket ledde till köpet av ytterligare en V4-240, berättar Peter.

Anledningen till att det återigen blev en Vreten vägsladd anger Peter som alternativet på marknaden som såg kraftigast ut.

– Modellen har längden och tyngden som krävs samt en bra hyvel. Det är nödvändigt för oss då vi har en stor och tung traktor, då törs vi inte ha en mindre och klenare variant av vägsladd. V4-240 är grov i ramen och om det hugger i en sten tar inte traktorn stopp. Det märks att vår nya sladd är en uppgradering från vår äldre modell.

Nu är inlagringen annorlunda och vi kan smörja och hålla efter hjulupphängningen bättre. Vi har heller inte behövt sätta på extra förstärkningar då detta redan fanns på vår nya vägsladd från början. De enda modifieringar vi gjort själva är att byta till massiva däck vid krattan samt förlänga strängspridaren. Detta då vi har så pass mycket skogsväg och vill få ut större stenar i vägrenen, förklarar Peter.

För den som har liknande förhållanden tycker Peter att V4-240 är ett bra alternativ på vägsladd.

– Det som kan vara värt att tänka på är antalet yttre hydrauluttag som krävs för din användning, om man inte väljer till elventil. Det gäller att ha en traktor som är väl anpassad. I övrigt får du en rejäl sladd för priset.

Är du intresserad av att veta mer om våra vägsladdar?

Klicka här för mer information eller kontakta oss så hjälper vi dig.