Årskrönika 2023

den 30 december 2023

Årskrönika 2023

Året 2023 har innehållit både spånande i hur Vreten på bästa möjliga sätt kan möta skogs- och markägarens utmaningar och satsningar för framtiden. Vi lät VD Kristian Jonsson dela sina tankar om året som passerat och berätta om framtidsplanerna.Vad gäller 2023 är det särskilt en innovation som har fått stort fokus.

– Den gedigna testningen av midjelås till Vreten 900 har varit spännande! Det är alltid lite extra insatser som behövs när man bygger innovativa lösningar som inte finns på marknaden idag. Det kräver att man är mycket noggrann och försöker förutse de flesta scenarion som kan uppstå. Vi satsar för framtida goda tider för den självverksamma skogsägaren och fokuserar på att utveckla nya produkter som kommer öka på våra kunders effektivitet och göra livet enklare för dem.

Att möta skogs- och markägarens utmaningar och möta efterfrågan på riktigt är en viktig del för hur Vretens produkter utvecklas.

– Det har varit ett utmanande år med både vägsladdar och skogsvagnar. Vädret har gjort det svårt för våra kunder att pricka in vägsladdningen och skogsbranschen lider fortfarande av barkborreangreppen. Knepigt låga priser på skogsråvaran samtidigt som det varit extremt höga priser på förädlade trävaror har också ställt till det.

Trenden inom självverksamma skogsägare har länge varit att gå över till miniskotare, något vi ser börjar ifrågasättas en del. De är väldigt smidiga maskiner i skogen, men transporten mellan skiften är inte så optimal. Här ser vi att fler av våra kunder köper mer mark och då måste transportera sig längre. Då är en modern skogsvagn svårslagen.

Du kan idag få dem med det mesta i utrustningsväg som man kan få på en miniskotare, så man behöver inte känna att man missar något med en skogsvagn. Manövrerbarheten har även den blivit markant mycket bättre med vårt nya midjelås som gör det mycket enklare att backa med ekipaget, och när man kör framåt spårar vagnen mycket bättre bakom traktorn. Traktorn kan du dessutom använda året om till andra sysslor.

Vad gäller främst inom årets innovationer får vi nog nämna midjelåset även här. Det ger en kraftigt ökad effektivitet och en mycket smidigare användarupplevelse när man använder produkten för rätt ändamål och på rätt sätt, säger Kristian.Hållbarhet inom flera områden

Något Vreten också har arbetat med under året är det pågående projektet med hållbarhet som en del av den dagliga verksamheten, både vad gäller byten till mer miljövänliga alternativ, men också vad gäller arbetsmiljön för hållbara medarbetare.

– Vi har under några år nu jobbat med en hållbarhetspolicy och har en hållbarhetsplan som revideras en gång i halvåret, där vi följer upp uppsatta mål och sätter nya. Vi jobbar mycket med att hushålla med resurser, exempelvis genom vårt stora fokus på att nyttja höghållfast stål, men även genom vår produktionsprocess. Vi har jobbat hårt med vår egen förbrukning av el och fjärrvärme.

År 2022 installerade vi stora värmepumpar i fabriken och installerade en hel del automation som styr bland annat belysning. I januari 2024 byter vi ut cirka 350 lysrörsarmaturer till LED, som ger både ett bättre utnyttjande av energin och samtidigt ökar belysningen i vår fabrik med cirka 3 gånger.

Vi fokuserar även mycket på hållbar arbetsmiljö för all vår personal. Vi använder bland annat en skyddsgas i vår svetsprocess som minimerar ozon-bildandet. Vi investerar också löpande i redskap som gör arbetet lättare för vår personal, både stort som smått. I januari installerar vi ytterligare en svetsrobot, denna gång en så kallat Cobot – en svetsrobot som jobbar ihop med operatören på ett annat sätt än vår större industrirobot och tar bort monotona processer.

När det kommer till framtiden väntar spännande nyheter för Vreten på flera plan.

– En ny hemsida lanseras i början av 2024! Vår tidigare hemsida har varit allt annat än bra, när fokus har legat på produkterna och dess implementering i vår fabrik.

Lanseringen av midjelåset och en ny skogsvagn i 10-tonsklassen är en annan svårslagen nyhet, det ska bli riktigt kul att få lansera dessa. Men även implementeringen av den nya Coboten i svetsavdelningen kommer att bli otroligt rolig att få i bruk.

Vi kommer även att i början av 2024 släppa ett nytt chassi i storleksklassen 10 ton. Den innehåller en del innovativa idéer som kommer göra stor nytta för våra kunder! Håll utkik! Det här kommer bli jäkligt bra! avslutar Kristian.