Mycket skogsvagn för pengarna

den 15 mars 2022

Mycket skogsvagn för pengarna

Martin Engström, även kallad Martin i Holma jobbar som lantbrukare och driver tillsammans med familjen en skogs- och mjölkgård i norra Skåne. Han har även haft skogsarbete som extraknäck i många år, både gällande körning och manuell huggning, men har även kört mycket hemma. Varje år kör han totalt ut ca 2000 m3 skogsvirke. Vi har pratat med Martin för att höra mer om vad han tycker om sin skogsvagn från Vreten och hur den hjälper honom i hans arbete.

Vilken skogsvagn har du från Vreten?

– Nu har jag en 14 tons vagn med drift och till det använder jag 680-kranen. Tidigare har jag även haft 10 tons vagnen Vreten 1000.

Hur hjälper skogsvagnen dig under dina arbetsdagar?

– Den sparar mig enormt mycket arbete och tid. Jag brukar börja dagen med att se om det är lämpligt att köra. Om det är fruset på morgonen kan jag skota så länge det är fruset, och hugga på eftermiddagen när det töar och bär sämre. Det sparar mig mycket spårbildning och markpackning. Med skogsvagnen har jag även en stor frihet i mitt arbete eftersom vagnen har en stor lastvolym, precis som en riktig skotare. Dessutom är skogsvagnen stark och tack vare driften tar den sig fram bra och är väldigt stabil. Jag har en stening och tuff terräng och då hjälper driften väldigt mycket.

Vilka fördelar har skogsvagnen?

– Jag är väldigt förtjust i centrumramen på vagnen, det är ungefär som en bockad låda och har samma princip som en skotare. På många andra vagnar är det istället ett centrumrör, det är framförallt det som gör att den skiljer sig från mängden. Skogsvagnen är även tillverkad i Strenx höghållfasta konstruktionsstål från SSAB vilket gör den stark och att den klarar av tungt gods. Framförallt tål den att användas och jag behöver inte vara lika försiktig, jag kan erkänna att den har fått bekänna färg.

Har du gjort några extra tillval på skogsvagnen?

– Den är lite specialtillverkad med extra tillval som jag ville ha. Bland annat har jag fått draget förhöjt, dvs dragbommen. Sen ville jag inte ha slangar uppåt på kolvarna på kranen för att undvika att de fastnar i grenar. Driften är också valfri, om man vill ha det fram eller bak, eller på alla fyra hjulen. Jag fick även hjälp att få boggien framflyttad för att den skulle spåra bättre med traktorn. Till utrustningen hör också minispakar som gör det väldigt lätt att manövrera kranen.

Hur gick processen till att få den specialbyggd?

– Vreten var väldigt tillmötesgående. Jag började med att förklara hur jag ville ha det och sedan gjorde Vreten en ritning som de visade mig. Så fort jag hade godkänt ritningen började de med produktionen. Det var klockrent.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att köpa en skogsvagn från Vreten?

– Jag kan inte annat än att rekommendera Vreten. Det är mycket skogsvagn för pengarna. 


Är du intresserad av en skogsvagn och vill veta mer hur vi kan hjälpa dig? Välkommen att kontakta oss så berättar vi mer.