Kvalitet, kunskap och erfarenhet sedan 1880

den 28 juni 2024


Kvalitet, kunskap och erfarenhet sedan 1880

År 2018 förvärvade Bala Agri det anrika varumärket Vreten. Med en historia som sträcker sig nästan 150 år bakåt i tiden är Vretens produkter välkända över hela Sverige och har underlättat för Sveriges skogs- och lantbrukare i flera generationer. Det är ett ansvar vi värnar om när vi fortsätter konstruera och tillverka Vreten-produkter för att effektivisera och förenkla vardagen för användaren.

Låt oss berätta hur allting startade.

30-talet – Den första vägsladden tillverkas i Vretens smedja

Den första vägsladden som såg dagens ljus 1932 var en hästdragen vägsladd som blev grunden till den traktorburna vägsladden. Vägsladden blev snabbt en succé och det var ett modernt hjälpmedel för underhåll av Sveriges grusvägar. 92 år senare kan vi med stolthet och gott samvete säga att Vreten bygger vägsladdar baserat på lång erfarenhet av väl beprövade skärvinklar.

Några år efter den första vägsladden, år 1939, startade Vreten tillverkningen av snöplogar. Det blev snabbt ett omtyckt redskap och en viktig del för att kunna hålla våra svenska vintervägar öppna.

   

60-talet – Vreten uppfinner den patenterade stengrepen

På 1960-talet började Vreten tillverka stengrepar, dessa blev snabbt många bönders favorit och stengrepar i mängder levererades ut från den lilla byn Vreten. Eftersom järnvägen mellan Hjo och Stentorp passerade Vreten kunde man smidigt transportera stengrepar längre sträckor. Ett stort antal av dessa fraktades ända till kunder på den nordamerikanska kontinenten.

    

80-talet – Vreten förvärvar Kellve Frontlastare & Kellve Griplastare

Vreten ville komma igång med egen produktion av frontlastare och griplastarvagnar, eller skogsvagnar som vi säger idag. För att möjliggöra detta köpte Vreten upp Kellve Frontlastare och Kellve Griplastare och kunde därefter tillverka dessa i egen regi. Med fokus på kraft och hållbarhet i konstruktionen tillverkar nu Vreten frontlastare och skogsvagnar som fungerar som en pålitlig kompanjon för användaren i många år.

I princip oavsett var i Sverige man befinner sig finns det stora möjligheter att se en Vreten-produkt på några av de gårdar man passerar. Mycket av utrustningen runt om i landet har använts under flera generationer och gör fortfarande sitt jobb. I snart 150 år har vårt varumärke Vreten formats i samarbete med våra svenska bönder. Det är vi stolta över.

Vill du veta mer om vad vi kan erbjuda idag? Välkommen att kontakta oss.