Jag känner mig obegränsad med min skogsvagn

den 14 november 2022

Jag känner mig obegränsad med min skogsvagn

Rune Andersson bor på sin föräldragård i närheten av Kinna. Han har gått i pension och håller sig sysselsatt med sin gård på 41 hektar varav 29 hektar är produktiv skog, åkermarken arrenderar han ut. Rune tycker det är viktigt att skogen sköts ordentligt. För att underlätta arbetet i skogen använder han en Vreten 1000 med 65-40N kran tillsammans med en Valtra A-75. I den här intervjun berättar Rune mer om skogsvagnen och sin upplevelse.

När Rune arbetar ute i skogen använder han kärran flitigt. Han berättar att åldern gör att han börjat bli mer begränsad i sin rörlighet, men att han känner frihet med sin Vreten 1000. Rune förklarar att han har ett väldigt bra vägsystem i sin skog. Det han inte når med kranen använder han sin radiostyrda vinsch till.

Vilka utmaningar ställs du inför ute i skogen?

– Det var efter januaristormen Gudrun 2005 som behovet av skogsvagn aktualiserades. Tidigare hade jag en vajerkran och boggiekärra med en mindre traktor. Men stormen sopade ner väldigt mycket skog för mig och jag behövde ha bättre maskiner. Då köpte jag en Valtra A-75 och en skogsvagn från Vreten (1000) förklarar Rune.

Rune berättar sedan att han under 2016 bytte till en ny Vreten 1000 med uppdaterad kran, bredare hjul, broms på boggien fram och med navdrift på bakre hjulen.

– Jag är väldigt nöjd med kranen som lyfter vilken stock som helst. Dessutom fastnade jag för Vreten 1000:s kraftiga ramstyrning med dubbla cylindrar när jag skulle välja. Den går längre bak i vagnen och ger mig bättre svängradie. Tack vare navdriften bak kan jag ha kedjor på, vilket är ett stort plus. Det är en stor fördel jämfört med många andra alternativ.

Hur underlättar Vreten 1000 ditt arbete?

– Den är ett måste för mig för att få virket ur skogen. Jag klarar mig inte utan vagn och traktor. Jag kör allt själv för att skona vägnätet och väntar tills det är bra bärighet. Vagnen är smidig och stabil tack vare kombinationen av dubbelram och centralrörsram.

Rune berättar att kontakten med Vreten fungerade väldigt bra. Han började med att titta på kärran under en mässa. Sedan var han med och bidrog med ideer för hur han ville ha ett tippflak. Vidare förklarar han att samarbetet med Christian Yström, försäljningschef på Vreten, har fungerat utmärkt och att han har fått mycket hjälp av Christian.

– Jag träffade Christian på Skogsmässan och pratade en del. Sedan diskuterade vi lösningar på flak. Vi kom fram till att det går att ha två tippkolvar när det finns en centrumram. Efter det besökte jag Vreten och la fram mina ideer. Jag blev väl bemött och de lyssnade på mina förslag. En del användes i deras produktutveckling även framåt. Den stora fördelen är framförallt att man får nytta av skogskärran både sommar och vinter. Jag byter ut gripen mot gripskopa och kan köra jord, sten och grus när det inte är skogssäsong.

Skulle du rekommendera Vreten 1000?

– Absolut! Det har jag redan gjort vid många tillfällen, jag har bara goda erfarenheter. Hela upplevelsen har varit väldigt positiv och jag är väldigt belåten när jag är ute med mitt ekipage, avslutar Rune.

Vi på Vreten säger stort tack till Rune som delar med sig av sin upplevelse av Vreten 1000. Vill du som läsare berätta om din upplevelse av Vreten och din produkt? Eller vill du veta mer om Vreten 1000? Varmt välkommen att kontakta oss.