Från skiss till verklighet

den 26 september 2022

Från skiss till verklighet

Pär-Ola Berggren äger en liten jordbruksfastighet med jord och skog. Till vardags arbetar han som maskinförare på Örkelljunga kommun. Det är ett varierat arbete som bland annat innehåller skogsarbete, slåttring, vägunderhåll och gatusopning. Under två års tid funderade Pär-Ola på hur han skulle kunna effektivisera sin arbetsdag och bli mer flexibel. I den här intervjun får du läsa mer om en mångsidig skogsvagn som underlättar verklighetsförankrade utmaningar under en arbetsdag.

Det var dags att tänka annorlunda

Historien bakom beslutet att fundera på en ny skogsvagn var att Örkelljunga kommun hade  en vanlig skogsvagn och en växlarvagn med kran. Istället för att ta hand om två maskiner funderade Pär-Ola på om det inte fanns ett annat sätt. Han började fundera på utformandet av en vagn som effektiviserar arbetet samtidigt som det är kostnadseffektivt. Det resulterade i en specialanpassad Vreten 1100 med 77-30 kran. Men vad är det som gör skogsvagnen speciell?

Mångsidiga arbetsuppgifter kräver en flexibel vagn

Örkelljunga kommuns nya skogsvagn från Vreten är utrustad med tippflak, fällbara sidor, nätöverbyggnad och fyra avtagbara stolpar till flaket. Måtten på framförallt flaket är specialbeställt för att passa Pär-Olas dagliga arbetsuppgifter och kommunens verksamhet.

Den flexibla möjligheten med tippflak och att smidigt förändra vagnens funktion gör den mångsidig och smart. Under vintertid används det som en vanlig skogsvagn. Men när våren börjar och fram till sen höst används tippflaket till allehanda transporter för exempelvis grus, jord, komposthögar, ris och vedtransport längs Skåneleden. Kort förklarat – allt som går att hantera med en kran hanteras.

Alla frågetecken blev till utropstecken

För att lyckas omvandla skisser till verklighet krävdes ett nära samarbete. Pär-Ola berättar att han möttes av ett stort engagemang hos medarbetarna på Vreten. Tillsammans diskuterades för- och nackdelar för att hela tiden arbeta fram den bästa lösningen. Han förklarar vidare att han är väldigt nöjd med hur Vreten lyssnade på hans önskemål och arbetade för att tillgodose alla behov.

Vidare förklarar Pär-Ola att slutresultatet rent praktiskt är stabilt och hållbart. Vagnen rullar mer eller mindre konstant fem månader om året och är nu inne på sitt sjätte år. Det enda som har behövt åtgärdas under dessa åren är ett däckbyte. Det är verkligen ett otroligt stabilt och bra bygge.

På vilket sätt underlättar skogsvagnen din arbetsdag?

– Dess mångsidighet gör stor skillnad. Vagnen är oerhört flexibel och blir jag utskickad på något är jag snabbt redo för oväntade arbetsuppgifter. Jag har alltid med mig stolparna och kan snabbt ställa om utefter behov. Det är en perfekt lösning till ett varierat arbete där jag ställs inför många omställningar, berättar Pär-Ola Berggren.

Vidare berättar Pär-Ola att han är väldigt nöjd med Örkelljunga kommuns skogsvagn. Han förklarar att det är svårt att beskriva känslan. Det går knappt att föreställa sig att något man gått och funderat på under ett par år blir till verklighet – och att resultatet blev så bra.

Skulle du rekommendera vidare Vreten och vagnen?

– Absolut. Alla dagar i veckan. En del har varit här och tittat och jag har blivit stoppad flera gånger av nyfikna personer som har ställt frågor och velat veta mer. Vagnen väcker verkligen rolig uppmärksamhet.

Vi säger stort tack till Pär-Ola Berggren och Örkelljunga kommun. Har du en produkt från Vreten du vill berätta om eller är du intresserad av en skogsvagn? Varmt välkommen att kontakta oss.