En vägsladd för flera generationer

den 26 augusti 2022

En vägsladd för flera generationer

Joacim Rickling är spannmålsodlare och ett välkänt namn för många svenskar. Under 2017 medverkade han i TV4-programmet Bonde söker Fru där han och Caroline Kejbert fann kärleken hos varandra. Tillsammans har de två barn och driver en gård i Örsundsbro, Uppland. Joacim är uppvuxen med lantbruket och har hela sitt liv använt samma vägsladd från Vreten. Men ett ovanligt problem fick honom att bestämma sig för att skaffa en ny.

Joacim berättar att han driver ett modernt lantbruk med flera gårdar i Uppland tillsammans med sin pappa och bror. På gården han och familjen bor på idag är han den tredje generationen. Han förklarar dock att hans släkt driver en gård som gått i arv längre bak än så.

Följ vardagslivet som lantbrukare på Sociala medier

Dagarna fylls med flera olika sysslor med lantbruket som huvudfokus. Utöver det har paret gårdsbutiker, arbetar med snöröjning, vedförsäljning och driver ett företag som ritar företagsloggor och stripe:ar företagsbilar. Paret delar även med sig av livet på landet där du kan följa deras vardag på deras YouTubekanal eller Instagramkontot Bondeparet.

Minnen från barndomen

För att få det extra fint på grusvägarna vid den välbesökta gården använder Joacim en vägsladd från Vreten. Det är en vägsladd som hans farfar köpte för länge sedan, förmodligen tidigt 60-tal. Joacim berättar nostalgiskt om sin barndom och att han är uppvuxen bondson. Det bästa han visste när han kom hem från skolan var att få sätta sig i traktorn. Han berättar särskilt om ett minne. Det var när han var liten och satt med sin pappa eller farfar i traktorn och körde med vägsladden. Joacim berättar att han blev fascinerad över att allt blev så slätt och fint. Det gav en tillfredsställande känsla.

Ett oväntat och ovanligt problem

Joacim kör än idag med samma vägsladd som hans farfar och pappa har använt tidigare. Men det finns ett problem som familjen inte räknade med när de köpte den. Vägsladden är tillverkad för vänstertrafik. Joacim förklarar att han börjar bli trött att köra på fel sida vägen och därför bestämde han sig för att skaffa en ny.

“Alla gårdar som har en grusväg borde ha en Vreten vägsladd” – Joacim Rickling

När vi frågar Joacim vad han tycker är viktigt vid valet av vägsladd är han tydlig. En vägsladd ska utföra sitt arbete, den ska kort och gott göra en gropig väg slät. Samtidigt behöver den ha en egenvikt som ger tillräckligt tryck på vägen. Han förklarar att det är något som Vretens vägsladdar levererar. Det underlättar för honom och gör arbetet mer enkelt. Vidare berättar Joacim att det är viktigt att marken inte får fåror utan att det blir en jämn och slät utplaning. Han använder den främst på våren. Speciellt efter att det har varit kraftig nederbörd och marken håller på att börja torka. Han förtydligar dock att det är som med allt annat, man måste vara rädd om grejerna och sköta dem.

Kraftfullt och slitstarkt stål

Det som gör att Joacim fortsätter att använda Vreten är kvalitén. Han förklarar att trots att de använt vägsladden under 60 år håller den än. Om det inte varit för att den är tillverkad för vänstertrafik hade jag fortsatt använda den. Ramarna på vägsladden är stabila och kroknar inte. Det är fascinerande med tanke på att den utsätts för ett skapligt tryck mot marken.

Nu håller vi tummarna

Joacim avslutar med att berätta att han tycker att alla gårdar som har en grusväg borde ha en Vreten vägsladd. Vi håller med honom helt och håller tummarna för att Sverige behåller högertrafiken nu och att Joacim kan använda sin vägsladd i minst lika många generationer framåt.

Är du intresserad av en vägsladd från Vreten? Varmt välkommen att kontakta oss eller hitta din närmaste återförsäljare.